Memòria 2005

Fundació Ruralcaixa Castelló de la Comunitat Valenciana

 Memòria d’activitats fundacionals corresponent a l’exercici anual

finalitzat el 31 de desembre de 2005.

L’activitat de la Fundació Ruralcaixa Castelló de la Comunitat Valenciana engloba  tots els àmbits geogràfics de la nostra província i manifestacions socials, culturals, esportives, etc. La funció principal se sintetitza en l’atenció i promoció d’obres benefico-asistenciales, recolzar el desenrotllament de la cultura, custodiar, mantindre i difondre el patrimoni artististic i cultural, donar a conéixer l’obra d’artistes provincials, dinamitzar la vida associativa de la província amb celebracions i esdeveniments socials i formar part del Patronat d’altres Fundacions.

Amb data 10 de desembre de 2002 el patronat va acordar el canvi de denominació de la Fundació a fi d’assemblar el nom i la imatge a la fundadora en virtut de la fusió de Caixa Rural València, S. Coop de Crèdit, amb Caixa Rural Credicoop, S. Coop. de Crèdit i Caixa Rural Alacant, S. Coop. de Crèdit, per a formar Caixa Rural del Mediterrani, Ruralcaixa, S. Coop. de Crèdit. El dit acord va ser elevat a public en virtut de l’escriptura de data 1 de desembre de 2003 pel Notari de Castelló D. Agustín Cerdá Ferrer amb el número 2084 del seu protocol, la qual va ser inscrita en el Registre de Fundacions el dia 17 de març de 2004.

 

ACTIVITATS REALITZADES.

Fundació Ruralcaixa Castelló va realitzar en 2005 nombroses activitats organitzades per la pròpia entitat y/o en col·laboració amb altres organismes i entitats de la província. Algunes de les activitats exercides per esta Fundació s’emmarquen en accions concretes dirigides als distints segments de població.

Àrea Cultural

A) CULTUROCIO.

Una de les iniciatives més rellevants de Fundació Ruralcaixa Castelló és “Culturocio”, un projecte que va nàixer en 1996 com a conseqüència del decidit propòsit d’oferir a socis, clients i públic en general, unes jornades de diversió i cultura en les distintes comarques castellonenques. Des del seu inici s’ha celebrat a Vilafranca, Peníscola, Morella, Sant Mateu, Borriol, Artana i Cabanes.

En 2005, entre les distintes sol·licituds presentades per uns quants municipis, va ser triada com a seu la localitat de Vall D’Alba. Esta edició va començar oficialment el 15 d’abril amb la inauguració de les exposicions “Vall d’Alba avui” i “De la Flor al Fruit”, i va finalitzar el 23 de juliol amb un concert de clausura a càrrec del grup de pop-rock espanyol, M-CLAN.

El programa d’este esdeveniment cultural va comptar amb un concurs per a triar el cartell anunciador de Culturocio, dos exposicions fotogràfiques i sis conferències. Així mateix, Vall d’Alba va acollir un concert de música a càrrec de la banda municipal de la localitat, un Sopara amb  Ball per als Jubilats, la celebració del Dia del Xiquet, i un Homenatge a les Ames de Casa, entre altresactivitats que es van dur a terme durant els tres mesos en què es va desenrotllar Culturocio.

 B) Concurs Escolar de Redacció

La XX Edició del consolidat Concurs Escolar de Redacció, organitzat per Fundació Ruralcaixa Castelló i dirigit a alumnes de 5é d’EPO de col·legis de la província de Castelló on hi ha oficina de Ruralcaixa, va tindre com a lema en 2005 “La nostra Província”.

El concurs va comptar amb un gran èxit de participació, aconseguint les 2.568 redaccions. El jurat va estar compost per Elena Rincón, Subdirectora de Ràdio Castelló (Cadena SER) , Laura Brisach, Responsable de “Comarcas” del periòdic Mediterrani, Maika Royo, responsable de Cultura de TVCS, Lidón Barberá, Responsable de Cultura d'”El Mundo”, i Mario Almela, redactor de Cultura del periòdic “Levante” de Castelló.

 LLISTAT DE GUANYADORS

 

COMARCA / PREMI

ALUMNE / ALUMNA

POBLACIÓ

COL.LEGI

1er. Premi NATALIA PALACIO BERNAD. CASTELLO COLEGIO CARMELITAS
2º. Premi LIDIA SANCHEZ LARA ALMASSORA C.P. ERRANDO VILAR
PLANA ALTA-ALCALATEN
1er. Premi NADINE TARRAGO SELMA POBLA TORNESA C.P. LA BALAGUERA
2º Premi LILIA BOYCHUK VALL D’ALBA C.P. L’ALBEA
PORTS- MAESTRAT
1er. Premi ADRIAN LLANES CORBATON MORELLA C.P. V. DE VALLIVANA
2º Premi CATERINA MONFORT MONFORT VILSLAFRANCA C.P.BLASCO DE ALAGON
PALANCIA
1er. Premi PALOMA GOMEZ SELMA SOGORB C.P. PINTOR CAMARON
2º Premi. CLARA HERRERO VILCHES JERICA AULARIO
PLANA BAIXA-ALTO MIJARES
1er. Premi. CELIA SORRIBES IGUALADA ARTANA C.P. CARME MARTI
2º Premi MIGUEL MEDINA ARCAS RIBESALBES C.P. RIBESALBES
1er. PREMI ABSOLUT ADRIAN LLANES CORBATON MORELLA C.P. V. DE VALLIVANA

 

C) Concurs Escolar de Maquetes de Gaiates

Conscient que entre les tradicions més significatives i singulars de la ciutat de Castelló figura la realització de les Gaiates, i donat l’enorme èxit aconseguit en la primer edició, Fundació Ruralcaixa Castelló va convocar en 2005 el II Concurs de Maquetes de Gaiata “Ciutat de Castelló”, dirigit als escolars de centres d’educació de Primària, Secundària i Especial de la ciutat.

El principal objectiu d’este certamen és impulsar, entre els més jóvens, el coneixement dels requisits, significats i condicions que ha de reunir el monument que representa les festes fundacionals de Castelló.

El nivell de participació va ser altament positiu, presentant-se 850 maquetes que van ser exposades en la Plaça Santa Clara, nucli dels esdeveniments culturals més importants de les Festes de la Magdalena.

Els guanyadors del Concurs van ser els alumnes de Segon de Primària del C.P. Isidoro Andrés, David Valero Ibañez i Paula Mateu Puig. Al marge dels premis que van rebre tant els alumnes guanyadors com el col·legi a què pertanyien, la maqueta va ser reproduïda “a escala” per acreditats artistes gaiateros de Castelló. Esta maqueta serà exposada a l’Oficina Principal de Ruralcaixa a Castelló durant les Festes de l’any 2006, passant posteriorment a formar part del Patrimoni de la pròpia Fundació.

D) Bambol i Palangana

Fundació Ruralcaixa Castelló va desenrotllar en 2005 una important labor de difusió del teatre, a través de l’organització d’una mostra itinerant, basada en una representació teatral pedagògica i interactiva, que es va realitzar en 40 escoles de poblacions de la província.

 La representació teatral es va realitzar a colegios de 34 localidades: Catí, Albocacer, Cinctorres, Vilafranca del Cid, Castellfort, Benassal, Olocau del Rei, La Mata, Forcall, Sta. Magdalena de Pulpis, Sant Mateu, Traiguera, Rossell, Canet lo Roig, Cervera del Maestre, La Jana, Cabanes, Vilafamés, Atzaneta, Vistabella, Vall d´Alba, Les Useres, Artana, Eslida, Sueras, Tales, Ludiente, Ribesalbes, Figueroles, Llucena, Costur, Sant Joan de Moró, Culla i Castelló.

 E) Exposicions Itinerants

El món de la fotografia també va trobar, durant el passat any, un espai destacat en la programació d’activitats culturals de la nostra Fundació. Concretament, es van mostrar tres exposicions itinerants de jóvens fotògrafs castellonencs.

L’Ombra del Toro del jove fotògraf Javier Arroyo.

Localitats: Benicàssim, Almassora i Catí

Gaudi, Art i Modernisme. Del mateix autor.

Localitats: Benicàssim.

De la Flor al Fruit. Del Grup Geoda.

Localitats: Vall D’Alba.

F) Fundacions.

La Fundació Ruralcaixa Castelló forma part del Patronat de la Fundació Universitat Jaume I-Empresa i de la Fundació Penyagolosa, el fi de la qual és dinamitzar l’entorn socioeconòmic i cultural de l’interior de la província de Castelló.

 Area Social.

 A) Oferta Social

Un any més, l’Oferta Social de Fundació Ruralcaixa Castelló ha obtingut un gran èxit donades les magnifiques instal·lacions oferides, la varietat temàtica de les mateixes i el seguiment oferit, atenent i informant les famílies dels xiquets, i comprovant constantment les instal·lacions, a través de visites periòdiques i enquestes de qualitat.

Un total de 500 xiquets van disfrutar de les nostres colònies, que van tindre lloc en Tarihuela (Jérica) , Vilafranca, Morella i la Residència “El Prat” de Llucena, residència propietat de la Fundació amb unes instal·lacions molt completes i àmpliament indicades per a clients de mitjana edat. Esta residència posseïx un extraordinari entorn natural i, durant el passat any, va ser visitada per més de 800 clients de Ruralcaixa de tota la Comunitat

 L’Oferta Social constituïx un acció consolidada que atén les necessitats dels xiquets i famílies de clients de Ruralcaixa i, donada la seua trajectòria i gran acollida, es pretén consolidar durant els pròxims anys.

B) Suport a entitats socials

El nostre compromís amb la societat fa que, al marge de l’organització de les nostres pròpies activitats, participem activament, a través de convenis de col·laboració i el suport organitzatiu de la Fundació, en la celebració d’esdeveniments i accions socials impulsades per ajuntaments, ONG’s, col·legis, associacions de pensionistes i ames de casa, associacions esportives i associacions culturals.

Així mateix, com cada any, la nostra Fundació va organitzar una visita dels “Reis Mags” a l’Hospital General, amb l’objectiu d’entregar regals a tots els xiquets ingressats i elegrar la seua estada amb un grup d’animació.

 Área Profesional.

 A) Premis Facultad d’Humanitats UJI.

Com en anys anteriors, Fundació Ruralcaixa Castelló va patrocinar els Premis de Narrativa, Assaig i Fotografia, convocats per la Universitat Jaume I, a través de la seua Facultat d’Humanitats. Estos premis estan dirigits als alumnes de l’esmentada Facultat.

L’acte d’entrega de premis va comptar amb una conferència a càrrec del Secretari del Consell Valencià de Cultura, D. Jesús Huguet.

L’objectiu d’este patrocini és vincular la Universitat a la ciutat de Castelló, a través de la Fundació, amb l’objectiu de potenciar els aspectes literaris i artístics dels alumnes de la mateixa.

 B) Premi de Diseny Escola d´art i Superior de Disseny de Castelló.

En 2005 es va celebrar la quarta edició del Premi Fi de Carrera al millor expedient acadèmic que atorga, des de l’any 2002, Fundació Ruralcaixa Castelló. Este premi s’entrega a l’alumno/a de l’Escola d ´Art i Superior de Disseny de Castelló amb millor expedient, sempre que supere els 8´5 punts de mitja.

El guanyador va ser l’alumne Esteban Reboll de la Rosa al què, en l’acte d’apertura oficial del curs acadèmic de l’esmentada Escola, Fundació Ruralcaixa Castelló li va fer entrega d’una escultura commemorativa i una dotació econòmica.

 C) Premis Nacionals d’Investigación Ruralcaixa-Cedit

Estos premis estan dirigits a Llicenciats i Doctors en Dret, i estan dedicats als millors treballs referits al Transport, preferentment internacional. En l’apartat d’articles, el guanyador va ser Juan Luis Polit Begines, Doctor en Dret i professor titular de la Universitat de Cadis. Per la seua banda, en l’apartat de monografies, el guardó va ser per a Francisco J. Arias Varona, Doctor en Dret i professor titular de la Universitat Joan Carles I de Madrid.

D) Altres accions

Patrocini de la creació del Centre d'”Atenció Psicològica en Desastres”. UJI. La nostra col·laboració va consistir a recolzar la creació d’una Biblioteca amb llibres, publicacions, videos,…, relatius al dit tema, i la celebració d’un curs bàsic d'”Atenció Psicològica en Desastres”, dirigit a alumnes o Llicenciats en Psicologia.

 Área Esportiva.

 A) XXIII Volta Ciclista a la Provincia de Castelló

Com cada any, Fundació Ruralcaixa Castelló va col·laborar activament amb la Volta Ciclista a la Província de Castelló patrocinant el Premi, tant en cada etapa com en la classificació General, del Ciclista Provincial Millor Classificat.

La XXIII edició va suposar un gran èxit de públic i acceptació donada l’enorme afició al ciclisme que existix en la nostra Comunitat.

B) XXIII Trofeus Futbol Provincial

Una altra de les nostres actuacions dirigides a recolzar l’esport va ser l’organització i patrocini dels Trofeus Futbol Provincial, en els que es premia als equips provincials millor classificats en les distintes categories regionals, així com als àrbitres de Regional Preferent, Primera Regional i Segona Regional.

En l’entrega d’estos trofeus participa cada any un personatge destacat del món del futbol, i en 2005 comptem amb la presència de Juan Carlos Fabregat, President del C.D. Castelló en la temporada 2004-2005.

C) Patrocini equips d’atletisme

Fundació Ruralcaixa Castelló va firmar un conveni amb Club Platges de Castelló d’Atletisme pel qual els equips júnior d’este club, van passar a denominar-se Ruralcaixa-Playas.

Estos equips, base dels nostres futurs atletes d’èlit, van aconseguir representar a Espanya en el Campionat d’Europa de clubs, celebrat a Belgrad aconseguint un tercer lloc en la categoria femenina i un sèptim lloc en la masculina.

 

 

BALANSOS DE SITUACIÓ A 31 DE DESEMBRE

Exercici Exercici Exercici Exercici
ACTIU 2005 2004 PASIU 2005 2004
IMMOBILITZAT.     FONS PRÒPIS:
Gastos Establiment 425,26 850,53 Dotació fundacional 2.596.785,19 2.596.785,19
Bens Patrimoni Històric 304.651,61 - Reserves 233.559,64 57.504,33
Immobilitzacions materials 2.483.389,75 2.541.618,08 Excedent de l’exercici 139.353,10 176.055,31
Altres immobilitzats 2.483.389,75 2.541.618,08    
Immobilitzacions financeres 119.430,00 119.430,00    
Total immobilitzat : 2.907.896,62 2.661.898,61 Total fons pròpis 2.969.697,93 2.830.344,83
         
    CREDITORS A LLARG TERMINI 901.844,95 -
         
ACTIU CIRCULANT.        
Altres deutors 21.703,79 4.476,47 ACREEDORS A CURT TERMINI
Inversions Financeres Temporals 120,20 - Altres deutes no comercials: 205.915,02 7.257,06
Tesorería 1.147.737,29 171.226,81 Altres deutes 205.915,02 7.257,06
Total actiu circulant: 1.169.561,28 175.703,28 Total creditors a curt termini 205.915,02 7.257,06
       
         
TOTAL ACTIU 4.077.457,90 2.837.601,89 TOTAL PASIU 4.077.457,90 2.837.601,89

 

 

 

 

COMPTES DE RESULTATS A 31 DE DESEMBRE

Exercici Exercici Exercici Exercici
DEURE 2005 2004 HAVER 2005 2004
GASTOS: 803.505,31 657.817,93 INGRESOS: 942.858,41 833.873,24
Gastos per l’activitat pròpia 435.752,87 340.224,17 Ingresos por l’activitat pròpia 895.690,91 814.902,41
Ajudes monetaries 435.752,87 339.474,17 Ingresos de Patrocinadors i Col.laboradors 895.690,91 814.902,41
Gastos de col.laboració i de govern - 750,00 Vendes i altres ingresos ordinaris 22.556,33 14.968,94
Gastos de personal 2.864,16 29.121,59  
  Carregues Socials 2.864,16 29.121,59  
Dotació per a amortitzacions 21.912,71 21.998,70
Altres gastos- 329.993,61 266.466,31
  Servicis exteriors 329.993,61 266.466,31
     
Resultats positius d’explotació 127.723,89 172.060,58 Resultats negatius d’explotació - -
         
      Ingresos d’altres valors negociables 7.373,59 4.001,89
Gastos financers i assimilats 12.981,96 7,16
Resultats financers positius - 3.994,73 Resultats financers negatius 5.608,37 -
Resultats positius de les activitats ordinàries 122.115,52 176.055,31 Resultats negatius de les activitats ordiàries - -
     
Beneficis en alienament immobilitzat 16.887,72 -
Ingresos i beneficis d’execicis anteriors 349,86 -
Resultats extraordinaris positius 17.237,57 - Resultats extraordinaris negatius - -
Resultats positius abans d’impostos 139.353,10 176.055,31 Resultats negatius abans d’impostos - -
Impost sobre Societats
Excedent positiu de l’exercici 139.353,10 176.055,31 Excedent negatiu de l’exercici - -

Powered by WordPress. Designed by Woo Themes